Meteen naar de inhoud

WestWaarts


Na het succes van Spijkerkwarts in het Spijkerkwartier krijgt ook Arnhem West (Lombok/Heijenoord) een project door, met en voor bewoners. De gemeente laat de wijken Lombok en Heijenoord fuseren tot “Arnhem-West”. Een mooie aanleiding om de bewoners van beide wijken met elkaar te verbinden in een voorstelling waarin zij zelf spelen en het publiek op hun eigen locaties ontvangen.
WestWaarts bestaat uit drie theaterroutes (Lombok, Heijenoord, Heijebok) op 18 prachtige locaties in Arnhem-West met 18 unieke scènes én één kinderkunstroute van 6 scènes. Alles mede bedacht en uitgevoerd door bewoners van Arnhem-West zelf. Uitblinkend in originaliteit en vakmanschap van eigen wijkbodem! Gespeeld, gezongen, gedanst. Of van Alles een beetje tegelijk …


Westwaarts groot succes in wijken Lombok en Heijenoord schrijft De Gelderlander op 13 januari. Om na de voorstellingen te vervolgen met “Publiek omarmt Westwaarts“, golf van ontroering, feest van verbroedering en gezelligheid, “Nieuwe energie met Westwaarts“.

De voorstellingen beginnen vanuit een centraal punt op de grens tussen Lombok en Heijenoord: het gebouwtje van de Personeelsvereniging van de NS (ANSPA) op het Spoorwegemplacement, beneden bij de Oranjebrug, ingang Noordelijke Parallelweg/Veluwestraat. Van daaruit gaat het publiek in groepen onder begeleiding van publieksbegeleiders de voorstelling bekijken. Na afloop is er elke avond een meet&greet in buurthuis ’t Huukske.

Route Lombok
Kapel St. Elisabeths Gasthuis
Banda Exota. Muziek en dans uit voormalig Congo in de voormalige kapel van het Elisabeth Gasthuis. Op zoek naar een nieuw evenwicht tussen muziek en ruimte. Banda Capella Exota. Alleen in Arnhem West!
Spelers Jacob Bonyeme (dans), de band Banda Exota met Wil Franken (gitaar/accordeon), Paul Leeuwenkuijl (zang), Pieter Pennings (drums), Frank Smits (marimba), Dion Wiegers (conga’s), Alex Hanssen (basgitaar)
Artistiek begeleider Albert Hoex
Te gast bij Willem en Ann van Hunen
Trappen St. Elisabeths Gasthuis
Het oude trappenhuis weerkaatst de klanken van pijn, troost, hoop en genezing. De treden dragen de afdrukken van ontelbare voeten die zwaar van angst de trap beklommen, het ziekenhuis ín. En die licht van terug gekeerde hoop weer naar beneden kwamen. Beter! Terug naar huis! Een gezongen impressie van de nu verdwenen voetstappen.
Spelers koor Libertado o.l.v. dirigent Gelske Vegter: Marti Arts,Reini Brouwer, Twan van Gemert, Marian Gerwers, Debby Jans, Youetta Leenheer, Ulrike Lerche, Monica Meijer, Ellie Meijnders, Hanne Overkleeft, Evelyn Reichard, Annemarie Rozier, Margriet van de Sluis, Riny Verhoeven
Artistiek begeleider Nelleke Verweij
Te gast bij de bewoners van het St. Elisabeths Gasthuis
Woonboot Onderlangs 120
Wonen op de rand van het water dat stroomt van Oost naar West. Moeder in het Oosten, dochter in het Westen. De rivier is hun beste vriend. Tot de stroming anders gaat en ze niet meer bij elkaar kunnen komen.
Spelers Laura Tammeling, Anne Luchies
Artistiek begeleider Lise-Lott Kok
Te gast bij Laura Tammeling en Jan Duurt Bosch
Kelder St Elisabeths Gasthuis
Het spoor. Schakel tussen oost en west, noord en zuid. Maar soms moet je om verder te kunnen eerst wachten. Wordt er gebouwd. Aan nieuwe sporen. Of een tunnel. Gegraven, gedrild en geboord. In de kelder wordt het publiek meegenomen in een tunnel in aanbouw. Echt? Fotografisch echt!
Spelers Hanneke Vermeulen (fotograaf), Gunda Schwantjes, Heino Jansen (pianist)
Artistiek begeleider Albert Hoex
Te gast bij de bewoners van het St. Elisabeths Gasthuis
Klaslokaal school Alexanderstraat 35
Een acrobatische filosofie les. Een filosofische acrobatiek les. Hoe dan ook, hier worden de conditions humain van het leven besproken en, bovenal!, getoond. “Vertrouwen in de ander doet jezelf boven jezelf uitstijgen”En andere onnavolgbare handstanden en duizelingwekkende capriolen.
Spelers Mariet Berendsen, Anne Kwaadsteniet, Erik Leus, Wout Roelofs, Monique van Vreden
Artistiek begeleider Albert Hoex
Te gast bij RijnIJssel Pasvorm
Lombok huisje Frederik Hendrikstraat 7
Een huis niet groter dan een notendop. “Natuurlijk, er zijn er die hebben een inloopkast die twee keer groter is dan mijn huis.”Een zoektocht naar de grootsheid die verborgen ligt in het kleine. Klein, maar groots.
Spelers Mariëtte Stevens, Katinka Meurs (F-hoorn)
Artistiek begeleider Albert Hoex
Te gast bij Reini Brouwer

Route Heijenoord
Woonhuis Veluwestraat 51
Een groep vrouwen. Lotgenoten. Heerlijk eten en kletsen zoals vrouwen dat kunnen. Maar wat als sommige dingen te moeilijk zijn om hardop te zeggen? Wat als je plots op onbegrip stuit? Dan ben je stil en laat je je lichaam spreken …Spelers Viatrix Potters, Annemiek van Hemert, Maribel Coco Pérez, Eef van Druyten
Artistiek begeleiders Paula Walta en Lise-Lott Kok
Te gast bij Liesbeth Woldendorp en Hermien Braakhekke
Loods Veluwestraat 20
Een vader. Een dochter. Een loods. Met een boot. Waar eeuwig aan gewerkt wordt. Zingend werken of werkend zingen? Op zoek naar een zee aan ideeën … voor het ideale liefdeslied! “Wat denk je, is het niet te soft?” “Soft? Mooi!” 
Spelers Alex van der Horst (gitaar/zang), Tineke Kruijsse (zang), Titus Schulz (trompet)
Artistiek begeleider Marielle Woltring
Te gast bij Bart Schraag en Margot Bos
Voormalige fabriek Rozenstraat 55
Inspiratie. Als je zoekt moeilijk te vinden. Maar het is er, het zweeft door de lucht, klinkt in de gang, voor wie het zien en horen wil.Spelers Sylvie Staring, Rianne Berndsen (danseressen), Fromut Knie, Dana Kamphorst, Marije Roelandse, Ruben Ruwhof (zangkwartet)
Artistiek begeleider Paula Walta
Te gast bij John Ebben en Evert Burggrave
Atelier Frombergstraat 37
Vier beeldend kunstenaars wagen zich aan theater. Het decor? Wat anders dan het atelier! Maar verder valt er met hen over kunst niet te praten. Maar ondertussen zijn we dan wel tien wonderlijke minuten verder.Spelers Jan Landzaad, Nellie van Steenbergen, Henk Hilvering, Joeke van Tienhoven
Artistiek begeleider Albert Hoex
Te gast bij Jan Landzaad en Nellie van Steenbergen
Woonhuis Frombergstraat 51
Een huis, een raam met uitzicht op het spoor beneden, vier vrouwen, de klanken van een harp en treinen vol mannen die voorbij rijden … “Hij zwaaide terug!” “Streek ie niet gewoon met z’n hand door z’n haar?” Waarschijnlijk. Maar wat blijft is het verlangen … “Ik hou zo van het verlangen!” 
Spelers Laetitia van Vree, Lucy Schipstra, Esther Veling, Sanne van der Lubben
Artistiek begeleider Nelleke Verweij
Te gast bij Wieneke de Waard en Bert Lof
Woonhuis Veluwestraat 1A
De bas op bed, de tenor in de douche, de alt op de trap en een sopraan vanuit de keuken. De ruimtes vullen zich met gezongen woorden totdat ze er vol van zijn. Ze vormen de klank van mijn huis.Spelers Koor Spotz! o.l.v. Wilbert Friederichs: Willeke van Berkel, Jeroen Boland, Petra de Bruin, Wil Groen, Krijn van der Heijden, Norbert Kwint, Henny Lokhorst, Marlies Nooy, Jolien Pol, Wiebe Schuitemaker, Maria Sijben, Sanne Weijers, Bernard Westen
Artistiek begeleider Nelleke Verweij
Te gast bij Eva Hoopman

Route Heijebok
Sionkerk Callunastraat 6
Bezoekers op de plek van het koor, het koor op de plek van de bezoekers. Een blik op de kerkgangers, die gewoonte getrouw hun rituelen volbrengen. Wat beweegt ze, nu, in deze eeuwenoude handelingen?
Spelers Elena Höppener, Suzanne Tijink en Merel Slangewal (dansers), het Koor Lomboks Verzet: Mariëlle Bonenkamp, Jan Lamboo, Michiel Overdijk, Anne Porskamp, Arjen Schreurs, Giet Stam en Iris Stern
Artistiek begeleider Jòrike Kroon en Paula Walta
Te gast bij de Pinkstergemeente Filadelfia Arnhem
Fietshuis Oranjestraat 41
Het repareren en verkopen van fietsen is hun dagelijks werk. De zaak hun leven. Maar af en toe verlangen ze naar een uitstapje. Even op de fiets door Frankrijk rijden, stoppen voor een glas wijn, slapen onder de Franse sterrenhemel. Dat soort dingen. Tot die fantasie te dichtbij komt …
Spelers Annemarie Ruseler, Karin Berentzen
Artistiek begeleider Lise-Lott Kok
Te gast bij Ron Walters en Donald Weeda
Kooklokaal school Alexanderstraat 35
Eén acteur, tien muzikanten en twee koks leerlingen in het kooklokaal. “Koken is voeden. Voeden is opvoeden. Dus … koken is opvoeden” Op muziek uit de keuken die klinkt als koralen worden de principes van het koken bereid tot verse pedagogische inzichten. “Of wil je liever gesmoord worden in je eigen vet?”
Spelers Fred Beker (acteur, basgitaar), muzikanten van de WAMV: Anita van Hoof en Dirk van de Lindt (trombone), Margreet van Megen en Erik van der Werf (bastuba), Andries Palmboom, Jolanda Konings en Marlies Wildenberg (bugel), Doreen Hartman (trompet), Ronnie Neuhaus (bariton), Truus Waijer (tenorsaxofoon), Joop van Dreven (slagwerk)
Artistiek begeleiders Albert Hoex en Marielle Woltring
Te gast bij RijnIJssel Pasvorm
Tuinhuis Alexanderstraat 38
“Als je ze op straat ziet staan met een blauwe vuilniszak, dan weet je dat ze net vrij zijn. Soms staan ze wel een half uur te wachten, daar bij die uitgang. Je hoort ze denken: Zou er nog iemand zijn die mij komt ophalen?”Persoonlijk muzikale getuigenissen vanuit een tuinhuis met uitzicht op de koepelgevangenis.
Spelers Jonathan van der Horst, band De Materie: Erik de Geest (bas, zang) Jack Kaat (keyboard) Peter de Kok (lead zang, drums) Yvonne Smit (zang) Bart Weggemans (gitaar)
Artistiek begeleider Marielle Woltring
Te gast bij Erik de Geest
Leeg huis Alexanderstraat 198/200
Nog één keer een bezoek aan het huis van toen we nog kind waren. Nog één keer samen met mijn zussen terug in die herinnering. Maar wat als we niet de enige zijn? Wat doe ik als de herinnering levensecht wordt?
Spelers Jacqueline Brink, Marion Glaudemans, Con Bolderman, Jeanne Janssen
Artistiek begeleider Lise-Lott Kok
Te gast bij Karen Janssen en Gerbert ter Haar
Wijnhandel Oranjestraat 77
“Sttttt, hou nou je kop, auw, snel, waar blijven Sebas en Nick?” “Goeie plek hè?” “Hier past toch met geen mogelijkheid een drumstel in?” “Ik heb t-shirts gemaakt.” “Denk je dat ik voor gek ga lopen?” “Ik heb een liedje voor Sebas.” “Hoezo, voor Sebas?” “Het heet Your Song …”
Spelers Hanne de Bont, Jeanne van de Brink, Helena Hesselink, Zilan Koscielniak, Laura Laarman, Elly Lewin, Pleun Verhees
Artistiek begeleider Nelleke Verweij
Te gast bij Slijterij Wijnhandel Rob Peters

De kinderkunstroute start vanuit wijkcentrum `t Huukske, Mauritsstraat 22.
Woonhuis Mauritsstraat 13
Twee zussen. Een gaat weg, op reis. De ander blijft alleen thuis. Een afscheid.Spelers Elena Höppener, Suzanne Tijink
Artistiek begeleider Paula Walta
Te gast bij Pieter van der Pol
Kapel St. Elisabeths Gasthuis
Een magische doos. In de verte hoor je de pierrotjes giechelen van spanning. En ontelbare witte handjes willen de doos openmaken … Dansplezier presenteert voor Westwaarts een betoverende , kleurrijke voorstelling met jonge en oudere leerlingen.Spelers balletschool Dansplezier o.l.v. Vanessa Kuijper: Kim Berghuijs, Eva Bruggemans, Margaux Bruisten, Bodil van Dam, Jeannine van Deventer, Linde van Dillen, Janne van der Donk, Marlies van der Dussen, Coco Fierkens, Emma Heijnen, Milou van ’t Hoff, Leticia Ipema, Janne Kaper, Karlijn Kerstens, Lucia Kuiper, Fenne Kruisweg, Julia Kruisweg, Suze Kwant, Lieve Lalleman, Lotte Lalleman, Fleur van der Leij, Jitte Marquering, Emily Maters, Sophie Nijkamp, Helin Oruglu, Valentine van Popta Dubbink, Mirah de Ridder, Isabel Veldhuizen, Inez Vierdag, Hannah Vos, Karlijn Vreeling, Kore Wittenbols
Artistiek begeleider Vanessa Kuijper
Te gast bij Willem en Ann van Hunen
Hal St. Elisabeths Gasthuis
Kleine trommels, grote trommels
Fluistertikjes, donderroffels,
Één stok voor de gong, vijftien paar handen voor de djembé’s
Tokyo, Bamako, Rio de Janeiro
Kaboem!Slagwerkers Slagwerkgroep Kaboem o.l.v. Alex Hanssen: Danny van Amerongen, Patrick Bosma, Alwin van Buren, Sander de Groot, Wouter Haverland, Cilia Huuskes, Skip Kobus, Doris Korblet, Bink Mulder, Meis Mulder, Brian van Oss, Simon Nieuweboer, Ole Sengers, Tom Valkis, Teun de Weijer, Bas Willems
Artistiek begeleider Alex Hanssen
Te gast bij de bewoners van het St. Elisabeths Gasthuis
Kelder St. Elisabeths Gasthuis
Daar ligt hij dan, de Engelse soldaat. Als een held wilde hij de Nederlanders bevrijden, maar in plaats daarvan ligt hij met een schotwond in het nood ziekenhuis. En naast hem ligt zijn grootste vijand: een Duitse soldaat. Kan het nog erger? Misschien wel … want wat hoort hij toch de hele tijd achter die muur?Spelers Jill te Grotenhuis, Elisabeth van der Ploeg, Karin Post, Loena Stern
Artistiek begeleider Anouk de Bruijn
Te gast bij de bewoners van het St. Elisabeths Gasthuis
Leeg huis Alexanderstraat 198/200
Een nieuw begin. Op een nieuwe school. Een nieuw huis in een nieuwe stad. Vier vriendinnen trekken hun eerste eigen huisje in. Zonder ouders. Met alleen een plant, een studieboek en elkaar. “Kom, we beginnen?”Maar hoe begin je?Spelers Isabella Bosveld, Lune te Grotenhuis, Mina Hondeveld, Jade Plaat
Artistiek begeleider Anouk de Bruijn
Te gast bij Karen Janssen en Gerbert ter Haar
Fietshuis Oranjestraat 41
Tussen alle nieuwe fietsen staat een oude fiets te wachten om gerepareerd te worden. De andere fietsen vinden het maar een lelijk rammelbak. “Kijk, het heeft niet eens lichtlopende banden! En ook niet tien versnellingen met rollerbrakes!”Maar de oude fiets laat niet zomaar over zich heen fietsen; hij is immers de oudste en de wijste!Spelers Walt van der Aar, Luba Roos van der Graaf, Lila van Heumen, Eva Mussche
Artistiek begeleider Anouk de Bruijn
Te gast bij Ron Walters en Donald Weeda

Productie Jeanet Hacquebord (P22)

WestWaarts 2014
Meteen na de laatste voorstelling vragen spelers, vrijwilligers en publiek “Wanneer mogen we weer?” Daarom gaat WestWaarts meteen verder.
WestWaarts 2014? WestWaarts 2014! Maar dan anders. Een bijzonder tweeluik over spullen en mensen.

Twee verdiepingen in een veilinghuis
Twee scènes over spullen en mensen
Een tweeluik
De veiling als transitie
De spullen zijn gebleven, de mensen verdwenen
Het blijvende versus de tijdelijkheid
Beneden zijn de verhalen en de liederen
Boven hoor je de echo en de stilte in de beweging“Dan zie ik de eikenhouten stoel van mijn vader; ik twijfel …, ga voorzichtig zitten.
Het valt tegen, hij zit wat stijf, ik kijk de kamer in en opeens ben ik mijn vader;
wat heeft hij het moeilijk gehad.”

“One, two, three, four,
one, two, three, four, five, six,
one, two, three, four, five, six, seven, eight …”

om de tijd te temmen
in een eindeloze herhalende reeks
die alles en niks betekent

De startlocatie is het Schilderatelier van John Ebben, Rozenstraat 55 (Heijenoord). Na afloop is de Meet&Greet in ’t Huukske (Lombok).

Concept en regie/choreografie Nelleke Verweij en Paula Walta (Beeldend Danstheater Telder)
Bewegingsfragmenten spelers en Paula Walta
Tekst spelers en Nelleke Verweij
Muzikale leiding koor Gelske Vegter
Percussie Paul Freriks
Viool David Heikens
Poëtische tekst bij Einstein on the Beach Estelle
Artistieke leiding Albert Hoex
Productie Jeanet Hacquebord (P22)


foto´s Rob Jakobs e.a.