Meteen naar de inhoud

Van Wie Is De Stad? (Prateur Nijmegen 2014)

Plaats van handelingen het stationsgebied van Nijmegen. Een gebied van iedereen. Maar daarmee ook van niemand in het bijzonder. Of toch? De Plaats maakt vanuit de vraag “van wie is de stad?” een serie voorstellingen die deze plekken “van iedereen en niemand” tijdelijk in bezit nemen. Niet letterlijk, wel kunstig. Zodat deze niemandslandplekken via de verbeelding van de kunsten een tijdelijke nieuwe bestemming en betekenis krijgen.

Gedanste ontmoeting
Op het plein waar iedere minuut van de dag talloze mensen elkaar vluchtig passeren, lijkt de tijd plots vertraagd. De bewegingen verstild. Een gedanste ontmoeting te midden van alledaagse beweging. Een duet als middelpunt van een plein dat plots meedanst. Een duet als middelpunt van een plein midden in de stad die plots meedanst. Allemaal. Héél even.
Choreografie Lex te Dorsthorst en Nina Funk
Cast Yuliya Globa, Bart Merks (4de jaars studenten van ArtEZ Docent Dans) en Bo van de Graaf (saxofonist)
(speelt niet op 11, 18 en 20 september)
Big Draw
Stel: de stad als één groot tekenpapier, waar je overal op mag tekenen. Waar begin je? Waar eindig je? Waarop? En bovenal: wat teken je? Uiteindelijk altijd jezelf. De betekende stad als zelfportret. (i.s.m. beeldende kunst manifestatie The Big Draw)
Cast Sebastiaan van Bijlevelt (muzikant), acteurs van theatergroep STEL: Mirte Hendriks, Carlijn Hendrikx, Juli Helsen, Marloes Hendriks
Regie Jennine Grootemarsink
(speelt niet op 4, 7 en 19 september)
Toekomstmuziek
“Als je alles kan worden wat je worden wil, wat wil je dan worden?” Op de Plaza van Honderd en Eén beroepen wordt een hartenkreet gezongen: “Ben ik eindelijk geworden wat ik worden wil, wil ik…wil ik….wil ik…!” Een plek. In de stad. De stad als huis.
Cast Stijn Hoes en studentkoor Alphons Diepenbrock o.l.v. Hans de Wilde
Regie Lise-Lott Kok
(speelt niet op 13, 14 en 18 september)
Van wie is de stad?
Een vergeten plek in de stad. Ergens. En in dat ergens een man. Bijna onzichtbaar. Ergens. Onopvallend. Maar vol bijzonderheden. Ergens is overal.
Tekst Lise-Lott Kok
Cast Pieter van Terheijden, Tenar van Kooten Niekerk
Regie Joos van Dooremalen
(speelt niet op 6, 14 en 21 september)
Wie betaalt de stad?
Wie betaalt de stad? En is wie betaalt die bepaalt? Aan het plotselinge woord de nieuwe generatie belastingbetalers. Nu nog nét student, maar op de drempel van hun toekomstige arbeidzame leven. En dus … belasting betalen! Een nieuwe generatie, een nieuw geluid. Ook over belastingen! “Daar zou je over dertig jaar wel eens héél anders over kunnen denken!”
Tekst Albert Hoex
Cast Nina van der Woude, acteurs van AEGEE: Sonja Stegink, Alexander van Ratingen, Reneé Huismans, Bryan van den Broek, Bert Donks
Regie Eva Timmermans
(speelt niet op 5, 11 en 12 september)
Van wie is de trap?
Een gebouw met het trappenhuis als ruggengraat. Alles donker, alleen het trappenhuis van tien hoog verlicht. Wie bewandelen die ruggengraat? Wie zijn de ruggengraat van de stad als alles donker is en alleen het trappenhuis verlicht?
Choreograaf Gerard Baars
Cast ensemble van dansschool De Studio o.l.v. Sjanneke Boerland
(speelt niet op 7, 19 en 21 september)
Midzomernachtsdroom
In de schaduw van de grote schouwburg met Het Grote Toneel een klein overdekt pleintje. Een klein theatertje. Voor wie het ziet, en de kans grijpt. Van wie is de stad? Wie zich toont! “Dames en Heren, wakker worden, wij zijn begonnen met onze droom!”
Tekst Albert Hoex (vrij naar Midzomernachtsdroom van Shakespeare)
Cast acteurs van de theatergroepen Gras: Amelia van den Bergh, Carst Vrakking, Volker Lefevere, Hanneke Hop, Kayleigh Tofield, Roosmarein Sluijters, Fien Ockers, Maayke Wegman en MIES: Willemijn Steenhuizen, Mike van der Zijden. Muzikanten van Ensemble Septime, Adrian Martig (viool), Ingrid Jacobs (altviool), Pieter de Oude (fagot), Angela Colbers (hoorn)
Regie Nicky Ebbeng
Artistieke begeleiding Lise-lott Kok
(speelt niet op 4, 13 en 20 september)
De ondergrondse geschiedenis van Nijmegen in 50 canons en 13 minuten
Op de plek waar eens de fundamenten lagen van het oude Nijmegen, parkeren nu ondergronds de auto’s van nu. Met aan de wanden de herinnering aan de geschiedenis tussen toen en nu. En tussen de auto’s duikt plotseling een ondergronds staarttheatergezelschap op. “Komt dat zien! De ondergrondse geschiedenis van Nijmegen in 50 canons en 13 minuten!”
Cast acteurs en muzikanten van de Lindenberg: Ilse Peeman, Carla Schouwenaars, Karin Verwoert, Michelle Kuiper, Alexandra van Lier, Emilia Roelofs, Anne-Marleen Glorius, Marthe Kruijt, Ruut Smulders, Freek Turlings, Joel Albert de la Bruheze, Jeroen van de Berg, Geri Daanen (accordeonist).
Regie Rik Luijmes
Regie-assistentie Sofie Cornelissen
(speelt niet op 5, 6 en 12 september)

Voorstellingen
Donderdag 4 september 19.30
Vrijdag 5 september 19.30
Zaterdag 6 september 19.30
Zondag 7 september 15.00

Donderdag 11 september 19.30
Vrijdag 12 september 19.30
Zaterdag 13 september 19.30
Zondag 14 september 15.00

Donderdag 18 september 19.30
Vrijdag 19 september 19.30
Zaterdag 20 september 19.30
Zondag 21 september 15.00

Startlocatie
De ontvangst is vanaf drie kwartier voor aanvang in de hal van het ROC, Campusbaan 6, 6512 BT Nijmegen.