Meteen naar de inhoud

Prateur Arnhem


In september 2011 startte De Plaats haar nieuwe serie Prateur-voorstellingen met Prateur Arnhem: zes scheppingsverhalen geënsceneerd in het centrum van de stad Arnhem. “Een prachtige mix van theatersferen en stijlen.”


In 2012 vervolgen we onze weg met verhalen over herschepping. Verhalen tussen afbraak en opbouw geënsceneerd op twaalf locaties in het Arnhemse herscheppingsgebied bij uitstek: Rijnboog. Prateur 2012 vertelt verhalen van een stad tussen afbraak en opbouw. Muziektheater uitgevoerd door een cast van meer dan driehonderd acteurs, dansers, zangers en muzikanten. Verhalen geënsceneerd in Rijnboog, Arnhem: verlaten parkeergarages, lege kantoorpanden, op de steigers van de Eusebius toren, in het nieuwste huis van de kunsten op een ponton in de Rijn, op de Blauwe Golven, in het Paradijs zelf, tussen de steigers van het Kenniscluster in aanbouw, achter de ramen van de Iriszorg. Verhalen over herschepping. Van een mens en van een stad. Verhalen stilgezet op het dramatische punt tussen oud en nieuw in. Een dubbele voorstelling van twee Routes: Oost en West.
“Een prachtig avontuurlijke mix van theaterstijlen en sferen” (Gelderlander)
“Wandelen van dans naar toneel in Rijnboog. De Plaats pakt uit met een tweede Prateur” (Gelderlander) “Prateur engelen brengen leven in Rijnboog. Heel Rijnboog is deze avond theater geworden. Vooral de compositie in de (voormalige) CITO parkeergarage bestaat uit zoveel aaneengeschakelde lagen dat het publiek compleet wordt opgenomen in de voorstelling. Heel indrukwekkend.” (Arnhem-Direct) “Prateur maakt Rijnboog mooi” “… schoonheid bloeide op in dit meest desolate deel van de Arnhemse binnenstad … bizar, avontuurlijk, meesterlijk …” (Gelderlander, 8 september 2012).
Ook de spelers en andere betrokkenen roeren zich op Twitter en op hun eigen websites.
En vanaf de eerste avond stromen ook de reacties van bezoekers binnen: “Wat een overrompelend mooie verrassende happening” “Fantastisch om te zien. Mooi dat we dit hier kunnen meemaken.” “Wat zijn de locaties prachtig gebruikt.” “We gaan zeker nog even kijken wanneer we Route Oost ook kunnen doen!” “Smaakte echt naar meer!” “Een prachtig avontuurlijke mix van theaterstijlen en sferen” “Heel indrukwekkend” “Theater, dans, muziek en toneel op leuke locaties. Een aanrader.”
“Wat was het leuk gisteravond in de stad. Zes prachtige muziek- en theatervoorstellingen gezien.” “Ik heb genoten. Vooral Goed gespeeld. Mooi vormgegeven. Zeer inspirerend en tegelijkertijd grappig. Al met al zeer geslaagd en ik ga kijken of ik ook nog een gaatje kan vinden voor Route Oost.” “Prateur heeft me toch nog plekjes van Arnhem laten zien die ik niet kende. En ze theatraal gevuld. Ga zeker nog een route doen!” “Theater in onbekend stukje Arnhem” “Stadsontwikkelingsgebied Rijnboog is opeens schouwburg” “Betoverend sprookje” “Prachtig! Zeer verrassende voorstelling” “Theater en muziek op de meest maffe plaatsen” “Ik kijk anders naar mijn stad door Prateur” “Ontroerd in het Paradijs” “Een aanrader. Volgend jaar weer!” “Smaakte echt naar meer! Volgend jaar in Nijmegen zijn er weer bij!”

Twee routes
Prateur 2012 bestaat uit twee routes: Oost en West. Elke route is een op zichzelf staande avondvullende voorstelling.
Via het Paradijs naar de Helstraat

Parkeergarage Langstraat
Das Rheingold van Wagner. Het verhaal over de mythe dat in de Rijn een schat van goud verborgen ligt. En over de menselijke vergissing om dit goud te bemachtigen in ruil voor het afzweren van de liefde. Een verhaal dat zich afspeelt in de donkere diepte van de (menselijke) onderwereld. Terwijl: is er reiner goud dan het goud dat blinkt in het spel tussen wind, water en zon?
Bewerking en libretto Albert Hoex
Compositie Andries van Rossem
Uitvoerenden GOOG opera gezelschap o.l.v. Hans Lamers, Koperblazers ensemble o.l.v. Dick Bolt
Loods voormalig MEE-gebouw (ingang Helstraat)
De jaren vijftig. Nederland was keurig, gezellig en wit. Zestig jaar later is Nederland herschapen in een land vol Nieuwe Nederlanders. Aan de hand van het verhaal over de opa van Ninie wordt op lichtvoetige wijze en prachtige muziek het ontstaan van de multiculturele samenleving geschetst. “En toen…hup, lag ik plots in het wiegje! Een gewoon Nederlands meisje!”
Compositie Andries van Rossem
Regie en beeld Hanneke de Jong & Jonas Witte
Choreografische adviezen Noura Rezgui
Uitvoerenden Ninie de Kom, Leden van Arnhem Sinfonietta, dansers en muzikanten van El Ele
Paradijs en Eusebius toren
Tussen oude onderhavige loodsen en de achterkanten van garages ligt in Arnhem het Paradijs verscholen. Daarbovenuit steken de balkonnetjes van de flatjes van drie hoog. En dáár weer boven torent de in steigers ingesponnen Eusebius toren. Hier kan iedereen zijn of haar plek in het Paradijs vinden. “Ben ik goed genoeg geweest?
Tekst zanger en koor Jibbe Willems
Compositie Marielle Woltring
Choreografie Dansstorm Oost
Uitvoerenden theaterzanggroep Schudden voor Gebruik, danseressen Dansstorm Oost, Stijn Hoes (zanger/gitarist)
Ponton op de Rijn met Walhalla
Arnhem droomt van een nieuw huis voor de kunsten aan de oever van de Rijn: het nieuwe Arnhemse Walhalla. De Plaats is vast begonnen. Van buiten een fragiel bouwwerk. Niet meer dan een schoenendoos als kijkdoos. Wie naar binnen kijkt weet beter. Van binnen een wereld vol van wonderen.
Ontwerp en uitvoering Walhalla Arno Arts
Compositie, arrangement Andries van Rossem
Choreografie Aartie Jagmohan
Uitvoerenden dansers van Indiase dansschool Madhoeri, fanfare-orkest West Arnhemsche Muziek Vereeniging
Verhoogde Weerdjes
De achterkant van Portaal is de tribune met uitzicht op de achterkant van Max Brothers. Terwijl aan de voorkant de gevels blinken met grote naamborden, is dit de wereld van de achterkanten. Een vergeten wereld van brandtrappen schots en scheef, balkonnetjes, geblindeerde ramen, betegelde binnenplaatsjes, dakgoten en schoorstenen. Dit is de wereld van de restjes. Het onverwachte. Het toeval. En wat dat schept.
Uitvoerenden theatergroep Koperen Kees, Tim Hammer (slagwerk)
Parkeergarage van de Reclassering, nieuwe Oeverstraat
Wat als de dagen van de week, de weken in de maand, de maanden in het jaar hun betekenis verloren hebben? Het spoor van het normale leven verloren. Op zoek naar nieuwe tekens van leven. Iedere dag één. Als bewijs van bestaan. “Ik tel ook mee! Godverdomme, ik tel ook mee!” Op zoek naar nieuwe houvasten in een verlaten wereld.
Regie Joost Brouwer
Uitvoerenden Jacques Riebeek (acteur), Raoul Copier (saxofoon), slagwerkensemble o.l.v. Claude Mukwaba

Via de blauwe golven naar de uitlaatpijpen van SAS

Blauwe golven
Golven van steen als ode aan de echte rivier op steenworp afstand. Op deze stenen golven dansers die de stenen golven doen laten bewegen als eb en vloed. Eindeloos. En ondertussen raast het verkeer aan alle kanten voorbij. Stoppen. Rijden. Eb en vloed. Overal. Altijd.
Choreografie Lorenzo Borella
Compositie Tom Kortbeek
Uitvoerenden Dansers van Fysiek Theatergroep GIF-T, Tom Kortbeek (trompet)
Parkeergarage oud CITO gebouw
Een parkeergarage. Schelpen van blik aangespoeld op een strand van beton. Deur tegen deur. Laag op laag. Elke dag, miljoenen! “Waar zijn ze, die ons hier achterlaten? Wie zijn ze? Wat doen ze daarboven?” Elke dag hetzelfde, nagenoeg hetzelfde, wordt elke dag opnieuw herschapen, daarboven. Een gesproken, gemusiceerd en gedanst verslag van daar beneden.
Compositie Armeno Alberts i.s.m. Mete Erker
Choreografie Dansstorm Oost
Uitvoerenden Dansers RijnIJssel Fast Track Dans, ensemble Septime (bas, cello, altviool, viool, hoorn, fagot, klarinet), auto’s en auto speakers
Garage SAS
Een garage als een museum van uitlaatpijpen. Honderden. Nieuw, tweede hands, zesde hands. Want elk bochtje kan nog een keer van pas komen. Hier wordt gesleuteld, hier worden handen vuil gemaakt. Op deze plek worden elke dag minstens tien auto’s van hun ondergang gered. Herschapen. Als nieuw. Een wonder.
Regie Lise-Lott Kok
Uitvoerenden Toonkunst Arnhem o.l.v. Joop Schets , Chris van der Laan (acteur), Joop Schets (piano)
Kenniscluster in aanbouw
Waar de nieuwe en de oude Oeverstraat elkaar treffen verrijst het nieuwe kenniscentrum van Arnhem : het Kenniscluster. Het gebouw als een skelet: botten van beton zover het oog nog reikt. In wat straks de entreehal zal worden dansen dansers van jong tot oud de verschillende stadia van het leven op de ritmes van het slagwerkensemble. Van nieuw naar oud. En opnieuw.
Choreografie Elke Makowski en Ester Prijs
Uitvoerenden dansers van School voor Dans van het Kunstbedrijf, slagwerkensemble Monte Reno o.l.v. Ab Zijlstra
Backyard GANG
In een wereld van steen de tuin van Eden. Een oase. Een paradijs. Maar wel achter tralies. Om er niet in te kunnen? Om er niet uit te kunnen? Adam is er niet meer. En Eva? “Hoe weet ik nou hoe hoog ik sta, als ik nooit gevallen ben? Waarin verschilt dit Paradijs van een gevangenis?” Een verhaal over de drang naar vrijheid om jezelf opnieuw uit te kunnen vinden.
Tekst Jibbe Willems
Regie Lise-Lott Kok
Uitvoerenden Nienke de la Rive Box (actrice), Caribische Gospelgroep
Binnenplaats Iriszorg
Een kleine binnenplaats omgeven door hoge wanden van de omliggende kantoorkolossen. Op deze binnenplaats, onderin de fietsenstalling, een poppodium. Op het poppodium muziek als de schreeuw van Munch. Boven het poppodium achter de ramen dansers die als embryo’s in de buik gevangen zitten in de ramen van het gebouw. Gevangen zitten, en eruit willen …! Op z’n kop. Dwars. Hoe dan ook. Ontregelden op zoek naar orde en harmonie.
Compositie Mete Erker
Choreografie Noura Rezgui
Uitvoerenden Miriam Moczko, popmuzikanten i.s.m. Jacobiberg, dansers Rezgui Company

Productie Jeanet Hacquebord (P22)

Voorstellingen
wo 5 t/m za 8 september, wo 12 t/m za 15 september, wo 19 t/m za 22 september
Startlocatie is het voormalige MEE-gebouw, Trans 6 in Arnhem

Prateur maaltijd
In samenwerking met De Plaats organiseert Dudok voorafgaand aan de voorstellingen Prateur 2012 maaltijden.
Op alle voorstellingsavonden kunt u aanschuiven bij een geanimeerde maaltijd en alvast kennismaken met de andere bezoekers.

Prateur maakt Rijnboog mooi
“Schudden voor Gebruik zingt de sterren van de Arnhemse hemel” schrijft Piet Venhuizen op 8 september in de Gelderlander na het zien van Route Oost. “Elke voorstelling is heel anders en dat is juist het leuke.”

Een kijkje bij de repetities

Huis voor de Kunsten
Speciaal voor Prateur 2012 bouwt Arno Arts met een team van vrijwilligers een Huis voor de Kunsten. Drijvend op de Rijn.