Meteen naar de inhoud

Oud Nieuw Via Versa (Prateur Nijmegen 2016)

Prateur verbindt de oude stad met de nieuwe stad. De kunst van het terugkijken verbinden met de kunst van het (durven) vooruitkijken en opnieuw beginnen. De vaste wal verlaten om nieuw land te zoeken.

Oud Nieuw Via Versa

De laatste keer
In het historische gedeelte van de stad bevind zich de oudste en grootste kerk van Nijmegen.
Sinds jaar en dag is het een komen en gaan van mensen. Deze dag stapt er een jonge vrouw binnen. Ze komt afscheid nemen. Van haar herinneringen, van haar oude ik.
Ze luistert voor het laatst naar de klassieke klanken die horen bij dit moment en voor het eerst durft ze met een glimlach te denken aan de voor haar nog onbekende toekomst.
Compositie Andries van Rossem
Regie Annelies van Wieringen
Cast actrice Lisa Willemijn Horenberg, Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor: C.M.H. van den Akker, B.G.M. Arnts, H.A. van Bergen, J.H. Berndt, J.A.S. Berns, J. Bexkens, W.C.T. Borsboom, J.L.M. Breuker, T.J. Cloosterman, J.P.P. Crienen, J.C. van Dijk, C. Evers, W.A.M. Fleuren, J.F.M. Geijsberts, M.A. de Groot, J.L. Hagebeek, M.G. Heijnen, F.W.A. Hendriks, H.F. Hermens, F.J.G.M. Hoefs, J. Houwen, C.P. Jansen, W.R. Janssen, M.E.A. Joosen, H. Knoop, F.A.Th. Kokke, F. Kroes, P. Langendijk, L.J. Leerentveld, M.J.A. van Leth, J. van Limbeek, A.J.H. Luijbregts, M.A. Markhorst, T.W.L. Meertens, J.R. Muis, R.J.M. Nederstigt, M.P. Niesten, L.M.I.V. Nolet, J.W.E. Pesch, G. Peters, H.W. Reus, F.P.C. van Rijswijk, H.J.H. Roodbeen, Th.A.C.J. Rossen, J.G. Rutten, J. Schaart, R. Sillessen, M.H.J.J. Spijkers, T.L.R.F. van Steen, A.J. ter Stege, B. Stevens, S.A. Stommels, L.H.A.M. Timmermans, W.R. Visser, P.M. van Vliet, E.C. Warringa, P.H. Willemse, O.B.M. Yocarini; Kladderadatsch: Angela Koopmans (altsax), Bart van Dam (trombone), Brendan McCarthy (trompet), Hanno Krijgsman (accordeon), Harm Blanken (sopraansax), Jan Gerritsen (trompet), Johan Gudden (klarinet), Maarten van den Berg (percussie), Marc van Lieshout (trompet), Marieke den Biesen (tenor sax), Michel Haen (sousafoon), Oliva Peeters (percussie)
Anders dan anders
In het bolwerk van de macht staan regels centraal. Vastgelegd in een wetboek die vaak al eeuwen oud is. Onveranderbaar, onverwoestbaar. Tot dat er iemand in opstand komt en de oude orde inruilt voor een nieuwe. Een danser zal het lot tarten, het koor zal hem langzaam bijstaan.
De gevoelloze grootmacht recht tegenover het volk.
Regie Heleen Suiker
Dirigent Johnny Rahaket
Choreograaf Aartie Jagmohan
Cast dansers Madhoeri Dance Company: Aartie Jagmohan en Amelia van den Bergh, Colourful City Koor: Aad van Zwet, Agnes Thijsse, Annemieke Hendriks, Ans Heisen, Antoinette de Lang, Ben Sanders, Boy Kneepkens, Brigit Jansen, Cecile Bosch, Claudia Fitsch, Desirée Boltong, Desiree van de Bosch, Detje Holla, Dori Hillege, Els Snoek, Emmy van Brakel, Gerard Boeijen, Gérard Hendriks, Gerdi Egberink, Han Wintermans, Harry Sanderink, Hetty Rietman, Ineke Brugman, Ineke Middelkoop, Inesz van Deudekom, Inge van de Heijde, Jeanne van de Berk, Jos Bruning, Jos Hertoghs, Karin Kuiper, Loes Prick van Wely, Lous Lieber, Luutje Niemantsverdriet, Maaike Straten, Maarten Merkes, Margreet Breukelman, Marianne Haarhuis, Marianne Jansen, Marij Hensen, Marjon Best , Marleen van de Beuken, Mirjam van Hulst, Niko Raaphorst, Paul Bosch, Peter Munckhof, Peter Smit, Pieke Hooghof, Pietie van de Berg, Rian van de Ven, Riek Weijsen, Ruud Rensen, Ton Duykers, Toos Clement , Trudy van den Hurk, Trui de Klein, Wilfried van den Hurk, Yvonne Giesberts, Yvonne van der Rest
Licht niet ver van huis
In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis zijn al vele gezelschappen neergestreken. Nu is het de beurt aan acht jonge performers. Acht jonge mensen die ieder voor zich een plek zoeken, een plek waar ze thuis zijn. Soms komen ze van ver, soms van heel dichtbij. Maar allen verlangen naar een veilig onderkomen. De wereldse muziek zal ze helpen om het thuisgevoel groter te maken.
Concept/tekst Khadiye Sialiti
Regie regisseur New Arts Khadiye Sialiti i.s.m. Lise-Lott Kok
Dirigent/componist Wilbert Friederichs
Cast zes performers van New Arts: Jolan Al Osma, Haian Arshied, Alicia Bisselink, Ishwana Clarke, Jenske Koopmans, Mirjaim Lakrimi, Elise Manière, Melanie De Moor, Justin Rugira, Jolan Van Zanten; zangers projectkoor o.l.v. Wilbert Friederichs: Annemiek Kloppenberg, Doreen van den Bosch,Jonny Arnoldi, Sandra Hubers, Lennie Ouwens, Marlies van Bemmel, Christine van Dreumel, Hilly Appel, Astrid Engels, Angelique de Graaf, Jeanne Jonkers, Jeannette van Lanen, Coen Bosselaar, Wouter Heeres, Hans Westphal, Lucas Mens
Boulevard van nieuwe dromen
Altijd zijn wij mensen onderweg. Van huis naar werk, van school naar huis. Van nu naar later, van bekend naar onbekend.
We kunnen niet blijven staan, we moeten ergens heen. Dat is en blijft een vast gegeven. Onderweg zijn is voor sommigen doodgewoon, voor anderen eens en nooit weer. Een ensemble van acteurs staan even stil bij het onderweg zijn.
Regie Rik Luijmes
Cast Jeroen van den Berg en spelersensemble Lindenberg: Marthe Kruijt, Karin Verwoert, Emilia Roelofs, Alexandra van Lier, Sofie Verburg, Kimberly Okhuijsen, Vincie Gijsbers, Jolien Kruk, Stephany Modest, Nanda Wintjes, Anna van der Meulen, Nynke Landman, Els Rademacher, Cinthy Moorman, Michelle Kuiper, Emma Jansen, Ben Eggenhuizen, Marc van Unen, Wouter van de Waterbeemd, Bram Balk, Tim van Dun, Freek Turlings, Nikita Nieuwkerk (begeleiding van de kinderen)
Skater Bob Wooninck
Kinderen Teun Mathijssen, Jan Simon Wansink, Sofie Koster, Suus Daverveld
Muzikant draaiorgel Jan Sterk
De oneindigheid
In het nieuwe land, het beloofde land, waar de tegels onbeschreven lijken, de mogelijkheden oneindig, strijken dansers neer. Ze verkennen, bouwen en creëren eigenhandig een nieuwe plek aan het water. Een plek die van tijd tot tijd tot de rivier zal behoren. Een plek die tot nu toe alleen zijn geschiedenis aan het water verleent. Een plek die van hen wordt.
Choreografie Cecile van den Berk
Cast dansers van Bachelor opleiding Docent Dans ArtEZ
Hier gaat de Zon nooit onder
Een café. Twee mannen. Zij vertellen het verhaal van het café waar het ooit een komen en gaan was van handelsvolk, van paarden en wagens. Mensen onderweg van de stadsmarkt naar het dorp. Nu een vergeten plek gelegen op een eiland of juist een plek om nooit te vergeten?
Concept/tekst Albert Hoex
Regie Albert Hoex
Cast Peter Hendriks en Jos Verest
Speeldata
woensdag 14 september 19.30 uur
donderdag 15 september 19.30 uur
vrijdag 16 september 19.30 uur
zaterdag 17 september 19.30 uur
woensdag 21 september 19.30 uur
donderdag 22 september 19.30 uur
vrijdag 23 september 19.30 uur
zaterdag 24 september 19.30 uur
De voorstelling bestaat uit 6 scènes op 6 bijzondere locaties.

De Junior

Dag Kerk
In de oudste en grootste kerk van Nijmegen, de Stevenskerk, zijn oneindig veel verhalen verteld. Op haar stenen liepen honderden mensen. Op haar banken zaten duizenden gelovigen. Jaar in jaar uit. Als de kerk toch eens oren had. De kerk schreef geschiedenis, ze schrijft nog steeds.
Vandaag is er een meisje. Ze komt afscheid nemen. Ze denkt dat ze alleen is. Maar velen zijn haar al voor gegaan.
Een ensemble van dansers neemt afscheid. Nu, in het verleden of in het heden. De kerk blijft op haar oude vertrouwde plek.
Cast Dansers-ensemble Impro VI: Daphne Ariaens, Lotte Giezen, Marloes Frickel, Sophia Herzog, Mironne Gerritsen
Concept, Choreografie Cecile van den Berk
Zij die geboren is om tegen te werken
Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis dateert uit de late middeleeuwen. Wij gaan nog verder terug, maar tegelijk zijn we thuis in het hier en nu.
Antigone is vernoemd naar een meisje uit de oude Griekse tijd. Ze woont samen met haar oom. Haar ouders zijn overleden. Dat is waar en wat waar is, is echt. En wat echt is, is voor altijd.
Over een meisje wat geboren is om tegen te werken, tegen de stroom in te gaan. Zich vragen te stellen en antwoorden te zoeken.
Twee acteurs vertellen een oud, maar ook een nieuw verhaal.
Cast Peter Hendriks, Irene Raanhuis
Regie Eva Timmermans
Overlopers
Onder water
Boven lopen
Overloper
Bovenloper
Onderkruipsel
Bovensluipsel
Wie langs de Lentse Loper loopt
Ziet hoe het water loopt
Maar wie is de Lentse Loper
En waar loopt hij eigenlijk naartoe?
Regie Josee Hussaarts en Annelies van Wieringen, Kwatta
Cast Joost Dekker, Michiel Bijmans
Binnenstebuiten
In Het Bastion lijkt binnen precies op buiten. Maar is het ook echt hetzelfde? Een groep zangers/spelers gaat op onderzoek uit:
Hoe weet je vanaf buiten nu hoe het van binnen is? En andersom…
En hoe breng je wat binnen is naar buiten? En is dat wat binnen was nog wel hetzelfde als het eenmaal buiten is? Of is het dan iets anders geworden?
En hoe zit het eigenlijk met hun eigen binnenkant? Hoe ziet die eruit? Hetzelfde als hun buitenkant? Konden ze zich maar binnenstebuiten keren…
Cast acteurs ensemble Kwatta, 4ejaars studenten van de opleiding muziektheater van Artez: Maartje Goes, Mirjam Mertens, Samir Hassan, Bart Klop, Kas Driessen
Regie Regie: Josee Hussaarts en Annelies van Wieringen, Kwatta
Speeldata
zaterdag 17 september 13.30 en 16.00 uur
zondag 18 september 13.30 en 16.00 uur
zaterdag 24 september 13.30 en 16.00 uur
zondag 25 september 13.30 en 16.00 uur

Startlocaties

Oude Stad: Stevenskerk, Sint Stevenskerkhof 62, 6511 VZ Nijmegen
Nieuwe Stad: Café de Zon, Oosterhoutsedijk 16, 6663 KS Nijmegen

Route en parkeren startlocatie Nieuwe Stad (Café De Zon)
Vanuit Nijmegen via Waalbrug
Neem op het verlengde van de Waalbrug bij het eerste stoplicht de afslag rechts (Turennesingel). Sla vervolgens linksaf naar de Parmasingel. Daarna linksaf De Lentse Loper oversteken (brug). Volg de Oosterhoutsedijk tot aan uw linkerhand na circa 300 meter Café De Zon ligt.

Vanuit Arnhem/A15/Oversteek
Volg de borden Kleve/Nijmegen Centrum en neem op de kruising Prins Mauritssingel bij de stoplichten (bij restaurant het Witte Huis) de eerste afslag rechts, naar Station Lent (ANWB bord Lent). Ga direct linksaf. Bij de T-splitsing links aanhouden de Griftdijk Zuid op. Aan het einde rechts de Parmasingel op, eerste weg links omhoog de Lentse Loper (brug) over. Volg de Oosterhoutsedijk tot aan uw linkerhand na circa 300 meter Café De Zon ligt.

Parkeren
Bij Café De Zon zijn weinig parkeerplaatsen (zes). Beter kunt u doorrijden onder de Waalbrug door. Daar kunt u langs de kant van de weg parkeren op de Oude Dijk.

Licht niet ver van huis

Anders dan anders

De laatste keer

Hier gaat de Zon nooit onder

Boulevard van nieuwe dromen

De oneindigheid

Zij die geboren is om tegen te werken

Overlopers

Dag Kerk

Binnenstebuiten