Meteen naar de inhoud

Expeditie Zuidelijke Binnenstad

Expeditie Zuidelijke Binnenstad, van Paradijs naar Coehoorn vv
Het decor voor deze voorstelling zijn zeven markante locaties in de Zuidelijke Binnenstad van Arnhem: de trappen van Rozet, het Feestaardvarken, de Blauwe Golven, woonerf Bolwerk, het nieuwe Park Coehoorn, de winkel van kunstenaarscollectief Ru!mtesch!p en het (toekomstige) Paradijs.
Een groot gezelschap bewoners, ondersteund door professionele uitvoerend kunstenaars en kunstvakstudenten, speelt zeven scenes. Dans op het Feestaardvarken en de Blauwe Golven, een tirade tegen de kunsten in het Ru!mtesch!p, een ode aan de schoonheid van de alledaagsheid op het Bolwerk, het eeuwige verlangen naar het paradijs in het toekomstige Paradijs, de trappen van Rozet als instrument voor woorden en Park Coehoorn als decor voor een droomgedicht. Zeven avontuurlijke stukken die de Zuidelijke Binnenstad op onverwachte wijze tot leven brengen!

Makers Cecile van de Berg (Blauwe Golven), Lise-Lott Kok (Paradijs), Nelleke Verweij (Bolwerk), Lex ter Dorsthorst en Nina Funk (Feestaardvarken), Albert Hoex (Rozet, Ru!mtesch!p, Park Coehoorn)
Productie Jeanet Hacquebord (P22)

Voorstellingen
Donderdag 4 juni 19:30 uur
Vrijdag 5 juni 19:30 uur
Zaterdag 6 juni 19:30 uur
Donderdag 11 juni 19:30 uur
Vrijdag 12 juni 19:30 uur
Zaterdag 13 juni 19:30 uur
Duur van de voorstelling ca. 2 uur

Park Coehoorn
De wijk Coehoorn is begonnen aan een nieuw leven. Niet via de grootse plannen van de tekentafel, maar stapje voor stapje. Park Coehoorn is één van de kleine initiatieven. Want wie niet klein durft te beginnen, maakt nooit iets groots. “To make a prairie, a clover and a bee will do. One clover and one bee. And revery (dromerij). If bees are few, revery alone will do.” (Emily Dickinson) Een scene over één klaver. Eén bij. En grootse dromen. Over een bos vol vogelgeluiden om van wakker te worden.
Regie Albert Hoex
Spelers Stefan Papp, Hans Wanders, Maribel Coco Perez, Sylvie Staring
deze scène speelt vrijdag 12 juni niet
Feestaardvarken
Behalve icoon is het Feestaardvarken een fantastische speelplek voor kinderen (en hun voorzichtige ouders), hangplek voor jongeren en ontmoetingsplaats voor geliefden. Op dit mooiste podium van Nederland nu een voorstelling voor vijf dansers. Van staart naar poot via buik over oor naar andere poot. En weer terug. Waar kan dans mooier zijn? Alsof het aardvarken zelf mee danst.
Choreografie Nina Funk en Lex te Dorsthorst
Spelers Bas Bauer, Laura Dikkema, Maaike van Veggel, Robert Duong, Anka Konings, Yonga Sun (slagwerk)
deze scène speelt donderdag 11 juni niet
Paradijs
Het meest onooglijke straatje van Arnhem. Tot voor kort veilig verborgen achter de gevels van de Turfstraat. Nu open en bloot te zien vanaf het Kerkplein. Wat er te zien is? Niks. Maar er komt wat! Een nieuw Paradijs. Een scene die begint met het klassieke verhaal over hoe het Paradijs, ooit, lang geleden,verloren ging. En hoe we dat nu zoeken. Ieder voor zich. Waar te beginnen? En hoe te zoeken zodat iedereen er een plek kan vinden?
Regie Lise-Lott Kok
Spelers Peter van Velze, Bert van der Sluis, Jelena van Marle, Lucy Schipstra-Nicolai, Nicole Wijkamp, Wendy Ronde, Stan Kolkman, José Arends, Gonny Koenders
deze scène speelt zaterdag 6 juni niet
Ru!mtesch!p
Ru!mtesch!p is een verzameling ateliers van jonge beeldend kunstenaars én winkel van hun producten, geland in de voormalige kachelzaak Jansen. Een scene over de verschillen en overeenkomsten tussen kunst en een kachel. "Toen er hier nog fatsoenlijke kachels werden verkocht, wist je tenminste waar je naar kwam kijken! Moet je nou komen! Alles ondersteboven binnenstebuiten! Geen touw aan vast te knopen! Allemaal aangebrande lulkoek!"
Regie Albert Hoex
Spelers Jacques Riebeek, Kunstenaars van het Ru!mtesch!p-collectief: Neelke Jacobs, Matthias van de Poorte
deze scène speelt zaterdag 13 juni niet
Bolwerk
Het Bolwerk is een besloten pleintje, stil en dorpsachtig midden in de stad. Hier wordt het alledaagse bijzonder. Het lappen van een raam. Het vegen van de stoep. Steeds terugkeren in huis omdat je iets vergeten bent. Het maken van een huppeltje. Lopen met een (te) zware vuilniszak. Een scene waarin al die ogenschijnlijk alledaagse handelingen in hun optelsom en ordening theater worden. Rode draad is de dansante zanger, die alles met alles verbindt.
Liedtekst/muziek Michel Boekhorst
Regie Nelleke Verweij
Spelers Hilde Segond von Banchet (actrice) Michel Boekhorst (zanger), Joeke van Tienhoven, Esther Peek, Mariet Berendsen, Anneliese Jansen, Lucille Schaapveld, Monica Wolfers, Michaël Janga, Idwie Slebioda, Clarien van Harten, Rik de Boer, Heidi van de Gevel, Suzanne Nederlof, Els Heijnen
deze scène speelt vrijdag 5 juni niet
Rozet
Rozet is verrezen op een voormalig onooglijk parkeerterreintje. Hoe een kikvors een prins werd. Paleis. Maar, gelukkig, wel een paleis voor iedereen. Iedereen kan hier dagelijks de honderdzesennegentig traptreden bestijgen en weer afdalen. Of terug glijden via de leuning. Op de bovenste trapgalerij een scene waarin de treden tot spreken komen. Hier ontstaat, tree voor tree en woord voor woord, een gedicht. Een gedicht als een lied. Als een dans. "Leven vinden toe en af te ..." Wat rest is het vinden van de goede volgorde.
Spelers Laurien van Rijswijk, Bauke Wijnja (trombonist), Elisa Bertels, Laudi Lengkeek, Noa Djaidoen, Elwin Miggelenbrink (dansers)
Blauwe Golven
Op de Blauwe Golven een dansvoorstelling tussen de ronddraaiende auto’s. De poëzie van de dans te midden van knipperende stoplichten en optrekkende auto’s. Nergens wordt een sierlijk opgeheven been mooier dan in deze stenen zee. Zeker niet als ondertussen in het westen de zon rood ondergaat, de auto’s muzikaal toeteren en hun lichten ritmisch knipperen...
Choreografie Cecile van der Berk
Dansers Daphne Ariaens, Fleur Elkink, Nina Burgers, Lotte Giezen, Corline Koekoek, Eva Luca Pouwer, Carlijn Hendrix, Heleen van der West, Marloes Frickel, Nikki de Graaf, Mironne Gerritsen
deze scène speelt donderdag 4 juni niet

De prachtige foto’s die Jan Dijkerman en Debby Gosselink maakten van de voorstellingen zijn via FlickR ook te downloaden (klik op de foto en kies het gewenste formaat).