Meteen naar de inhoud

Expeditie Doesburg 777


Nadat de burgemeester van Doesburg met een twintigtal collega’s Expeditie W750 heeft bezocht, weet hij het zeker. Doesburg gaat ook een jubileumvoorstelling organiseren. Nu nog een passend jubileumjaar vinden. En zo ontstaat Doesburg 777.
In het kader van Doesburg 777 jaar stadsrechten is Expeditie Doesburg777 een voorstelling in, met, door en voor Doesburg. Drie Routes met achttien scènes op achttien bijzondere locaties.
Artistieke leiding Lise-Lott Kok
Productie Jeanet Hacquebord (P22)

“Het was een TOP avond, blij dat ik erbij was!!!!!! Zó gezellig en zoveel moois gezien en gehoord…. En wat een organisatie, Jeanet Hacquebord, petje af!!!!!!”

“Geweldig Jeanet! Proficiat!”

“Jeanet, ik maak een diepe buiging voor jouw inzet en de bergen werk die je hebt verzet voor Doesburg777. Ik dank je voor in het vertrouwen dat je in me stelde in het stukje dat ik mocht meedoen. Het was me een genoegen.”

“Ging helemaal prima! Complimenten voor de professionele organisatie.”

“Hallo Jeanet, Bedankt voor al jouw goede zorgen, de organisatie, je open zijn voor suggesties etc… Het was mooi om mee te maken en bijzonder om te ervaren.”

“Petje af hoe je/jullie het allemaal hebben georganiseerd, geweldig!”

“Compliment voor de organisatie.”

“Vandaag voor de zoveelste keer op straat aangesproken door iemand die ik niet ken. Uitspraken als:
Wat een organisatie, fantastisch, Dank jullie wel voor de organisatie, we hebben zo genoten van alles.” (Mieke Wijnakker, Route Does)

“Beste Jeanet, Ik ben hier heel erg blij mee, en wil je heel erg bedanken hiervoor. We hebben heel erg genoten en vonden het heel erg leuk en gaaf om te doen. Ook hebben we in alle voorstellingen geweldige reacties gekregen vanuit het publiek. Bedankt voor jouw organisatie.” (Silvie Augustijn, Dansstudio Jazzyl)

“Gisteravond erg genoten van Route Burg, wat een prestatie hebben al de spelers neergezet. Ook enig om in de huizen een kijkje te kunnen nemen. Petje af hoe je/jullie het allemaal hebben georganiseerd, geweldig!”

“Het was een fantastische avond, complimenten voor de organisatie.” (bezoeker Route Burg)

“Veel bewondering voor alle vrijwilligers en de organisatie.”

“Ik vond de route heel interessant en de moeite die jullie voor mij deden en de service die jullie hebben verleend geweldig.” (bezoeker Route 777)

“Heel erg bedankt voor het fantastische project. Wat waren jullie zelf ook enorm prettig in de omgang. Overal, in vele situaties en samenwerkingen!” (bezoeker Route Burg)

“Prima georganiseerd en snel en goed opgelost toen bleek dat het programma niet helemaal liep zoals gepland. Mooi stadje Doesburg!” (bezoeker Route Does)

“De organisatie was weer perfect.” (bezoeker Route Burg)

“Complimenten voor de mensen van de Plaats qua organisatie en dat jullie dit zo uit de mensen hebben gehaald.” (bezoeker Route 777)

“Een leuke, verrassende avond. De organisatie verliep prima.” (bezoeker Route Does)

“Wij hebben volop genoten van de enthousiaste optredens en de verrassende locaties. Zo hebben wij ook Doesburg op en heel andere wijze leren kennen met zijn enthousiaste bewoners. Wij komen daardoor zeker vaker in Doesburg.” (bezoeker Route Burg)

“Ontzettend lief dat je dit zo voor ons geregeld hebt (met de Plusbus). Daarnaast zijn we ook heel erg blij dat we zo toch samen alle voorstellingen kunnen bezoeken. Heel fijn. Onze dank daarvoor.” (bezoeker in rolstoel)

“Het was geweldig en zal lang nazingen in Doesburg. Ik zal jullie zeker in de gaten houden, want wat een leuke manier om je/ een stad te leren kennen.”

“Al jaren bezoek ik voorstellingen, en toch lukt het jullie steeds weer om me te ontroeren, verbazen, confronteren, nieuwsgierig te maken en te laten genieten van alles. Een geweldig concept dat toch weer vernieuwend is. Steeds neem ik andere mensen mee en die weten niet wat ze meemaken.” (bezoeker Route Burg)

“Zeer geslaagd. Veel bewondering voor de organisatie.”

“Prima organisatie, sfeervolle en heel diverse locaties en verrassende voorstellinkjes. Bedankt!” (bezoeker Route Does)

“Goed gedaan goed georganiseerd.”

“De komst van theater De Plaats heeft een enorme positieve beweging veroorzaakt in Doesburg. Het was een groot succes en het zal nog wel een tijdje nagonzen in het stadje. Bedankt voor jullie enorme inzet”

“Als publieksbegeleider, als lokatiebegeleider (Koldeweij) en als voorzitter Doesburg777 vond ik Expeditie D777 geweldig.
– Als publieksbegeleider heb ik alle routes begeleid. Wat een verscheidenheid aan voorstellingen! Wat een kwaliteit en wat een enthousiasme!
– Als lokatiebegeleider heb ik meegemaakt hoe Tineke, Gerard, Ben en Martin (en Balthasar) een fantastisch team werden en de sterren van de hemel speelden.
– Als voorzitter van Doesburg777 kan ik mij geen betere afsluiting van ons feestjaar voorstellen. Dankzij de geweldige inzet van honderden Doesburgse vrijwilligers en een klein team professionals van De Plaats.
Voor herhaling vatbaar!!” (Jan van Amstel)

Voorstellingen
Donderdag 10 september 19:30 uur
Vrijdag 11 september 19:30 uur
Zaterdag 12 september 19:30 uur
Donderdag 17 september 19:30 uur
Vrijdag 18 september 19:30 uur
Zaterdag 19 september 19:30 uur
Duur van de voorstelling ca. 2 uur

Route Does


Voor altijd samen
Al jaren loopt ze door de straten met hordes toeristen achter zich aan: de stadsgids van Doesburg. Vraag het haar en ze weet het. Op een dag als ze alweer rondloopt met een groep en alle wetenswaardigheden voor de zoveelste keer oplepelt, klinkt er muziek, een lied over de liefde. Het raakt haar. Dan ziet ze de twee bomen op het Van Brakellhofje, ze laat alle Doesburgse feiten voor wat ze zijn en vertelt een oeroud liefdesverhaal.
Actrice Mieke Wijnakker
Koor Doesburgse Smartlappers o.l.v. dirigent Margreet Ente
Gonny Blom, Harry Bouman, Lies Brunsveld, Alie Coenraadts, Jan Piet Davids, Annie Derks, Marian van Dillen, Frieda Dilweg, Anja de Graaf, Marleen Grobbink, Jaap Groot, Jan van Hagen, Dinie Hermans, Corrie Hermans, Herman Hermans, Reina Hermans, Jeanette Hofenk, Ria Hück, Wout van der Jagt, Marie Janka, Anton Jansen, Elsbeth Janssens-Besselink, Floor Kalsbeek, Geert Kalsbeek, Wilma Karman, Fien Kelderman, Riet Keurentjes, Marijke Klawer, Ies van der Kleij, Marijke de Kler, Marjo Koenen, Annie Liet, Anne-Mieke Luykx, Joep Luykx, Suus Mastrobattista, Rina Meurkes, Yvonne Musch, Gijs Neplenbroek, Joke Nikkels, Janny Oordt, Leny Poot, Anne-Mieke Reerink, Jaap Scheltes, Marian Scheltes, Mien Smeltink, Ank Soutendam, Alie Tollenaar, Trudis Visser, Riek Vlemingh, Bep Vredevoogd, Jan Weeda, Hennie Weeda, Nel Wieggers, Mientje Wieggers
Combo Marcel Hahné accordeonist, Fekko Huisman contrabas, Henk Luiten accordeonist, Ludo Rothuizen accordeonist, Henk Jan Wormgoor slagwerk
Tekst en regie Nelleke Verweij
Te gast bij de bewoners van het Van Brakellhofje

deze scène speelt vrijdag 18 september niet

Hildegard’s universum
Hildegard von Bingen, ‘Sibille van de Rijn’, visionaire, filosofe, componiste en abdis. In het Arsenaal, dat voorheen als nonnenklooster diende, treedt zij in vierstemmig samenspel in contact met de mystiek van de twaalfde eeuw. Niet volgens de taal, niet volgens de rede, maar volgens de klank van haar eigen wonderbaarlijke universum.
Spelers Mieke Dado, De Flagantendrie: Marijke de Kler, Klasina Wind-Kuipers, Annet in’t Wout, Henk Boogman
Regie Hanneke de Jong
Te gast bij Het Arsenaal

deze scène speelt vrijdag 11 september niet

Het wonder van de huid
Eeltige en zachte delen. Het rijke palet aan geuren die op te snuiven zijn. De littekens die we met ons meedragen. De onwillekeurige rillingen na de eerste zwemles. De handen van je vader, de wangen van je moeder. Als ik je aanraak, voel ik dan mij of voel ik dan jou? Een ode aan de huid.
Spelers Gigi Laméris, Alie Boerboom
Tekst en regie Rik Luijmes
Te gast bij Reni Peters
deze scène speelt donderdag 17 september niet

Een tuin als een sprookje
Op de veranda wordt verse thee geschonken. In het prieeltje schrijft een dame van stand prachtige poëzie. Achter in de tuin weerklinkt een gouden stem. Op deze paradijselijke plek kan het leven alleen maar goed zijn. Of is er toch iets wat de idylle kan verstoren?
Spelers Edith Weetink, Machteld den Besten, Albert Meeuwissen
Tekst en regie Rik Luijmes
Te gast bij Machteld en Piet den Besten

deze scène speelt zaterdag 12 september niet

Made in Doesburg
Het begon met dakramen. Dakraam na dakraam. Ontelbaar. En nog steeds worden ze gemaakt, die dakramen. En nog steeds op dezelfde plek, door dezelfde man. Maar ondertussen zijn er even ontelbare andere machines gekomen die even ontelbare andere producten maken. Hoe van het een het ander kwam. Een verhaal over een bedrijf dat nooit stil staat. “Op het gemak, maar wel doorwerken!”
(scène gebaseerd op de verhalen van werknemers van Ubbink)
Spelers Daan Remmers, werknemers van Ubbink
Tekst en regie Albert Hoex
Te gast bij Ubbink

deze scène speelt zaterdag 19 september niet

All the single ladies
Toen Doesburg in 1237 stadsrechten kreeg, stond een deel van het stadhuis al op de huidige plaats. Een paar eeuwen later kwam de trouwzaal erbij, en sindsdien hebben hier vele Doesburgers elkaar het jawoord gegeven. Vier jonge meiden gaan stiekem deze zaal in, om alvast in de stemming te komen. De volgende dag zal één van hen daar getrouwd worden. Maar als dit toekomstig bruidje de klassieke trouwzaal ziet, slaat de twijfel toe: Wil zij het wel zo ‘traditioneel’? Is trouwen überhaupt iets voor haar? Dan worden ze betrapt en komt goede raad uit een onverwachte hoek.
Spelers Bode Henk van der Horst, NewHope: Dewy Siwabessy, Dayanyhra Sinay, Laura Usmany, Jonelle Langenbach (zangeressen), Dylan Sinay (gitarist)
Tekst en regie Nicole Vervloed
Te gast bij Gemeente Doesburg

deze scène speelt donderdag 10 september niet

Route Burg


Een nieuw verhaal
In het hart van de stad staat de Martinikerk. De kerk werd in de vijftiende eeuw gebouwd en is sindsdien meer malen geteisterd door de natuur én door de mens. Maar nu lijkt het statige gebouw zijn rust te hebben gevonden. Vanuit die stilte ontstaat iets nieuws. Een koor, een ensemble dansers, orgelklanken én de grootsheid van de kerk vormen samen een nieuw verhaal. Een verhaal om te onthouden.
Koor Projectkoor 777 o.l.v. dirigent Wilbert Berendsen: Ada Witjes, Annemieke Slokker, Annette Oorthuys, Ben Wanders, Christina de Jager - Eijgenhuijsen, Elisabeth Keijzer, Elsbeth Janssens - Besselink, Hein Berends, Gerda Borghardt, Hermien Hoogkamp - Hiddink, Jan van Raalten, Jenny van Bokhorst-Lambers Heerspink, Leny Verkaik, Marijke Liet, Marijke Vermeulen, Sietske Lycklama a Nijeholt, Tineke Eelkema
Dansers dansers van Dance Skills: Andrea Wesselink, Daphne Backer, Hanske Brouwer, Marlijn Kerklaan - Ten Berge, Nadieh Wolf, Nilan Kuiper, Prisca Lans, Kjeld Loozen, Wesley Weijman
Choreografie en regie Noura Rezgui
Te gast bij Martinikerk

deze scène speelt donderdag 17 september niet

Annegien en Coby
Toen de straten nog zandpaden waren en winkels dun gezaaid kwamen de koopmannen van heinde en ver om hun handel op de markt in Doesburg te verkopen. Zij lieten zich overzetten door het veer. Onder hen waren ook muzikanten die zorgden voor het nodige vertier. Na een dag onderhandelen en spelen op de markt werden de kelen gesmeerd met bier in de kroeg aan de Veerpoortdijk.
Sommigen van hen dolen er nog steeds rond. Dit zorgt voor mooie muzikale verhalen.
Spelers Pieter van der Sloot, Gerard Kreeft, Arvid Ehlert (hobo)
Tekst en regie Nelleke Verweij
Te gast bij Pieter Sloot

deze scène speelt donderdag 10 september niet

Zij aan Zij
Judith woont samen met haar vader in een prachtig huis. Zij is student, hij huisman. Zij hebben het te gek daar. Zij kunnen er verstoppertje spelen, het huis heeft vrij uitzicht en vader kan ongestoord de huiskamer doen trillen met zijn eigen rockband! Maar waar is de moeder van Judith? In een verrassende muzikale rondleiding kijken vader en dochter terug.
Spelers Tineke Beekman, band Bengnl: Ben Koefering (slag/solo gitaar), Martin Jansen (drums/percussie), Gerard de Meij (semi en electric bas)
Tekst en regie Nicole Vervloed
Te gast bij Jan en Greetje van Amstel

deze scène speelt vrijdag 11 september niet

Een appèl op je smaak
De tijd is rijp. Klaar om te oogsten.
Plukken, plukken, plukken, dag in dag uit.
De strijd om het ritme wordt gestreden.
De bas verstoort de rust van de boomgaard. Of niet?
Over smaak valt te twisten.
Zangeres Tenar van Kooten Niekerk
Dansers dansers van DansJeFit o.l.v. docent Yentl Ram
Lisa Vissers, Eva den Heyer, Mawa Fofana, Roos van Dalen
Choreografie Lex te Dorsthorst
Te gast bij de beheerders van de boomgaard

deze scène speelt zaterdag 12 september niet

De droom van elke vrouw
Winkelen met je moeder! Dat betekent vooral eindeloos in winkels hangen, omdat je moeder zo nodig moet kletsen met iedereen die zij tegenkomt. En dan ook nog overhemden kopen voor je vader in de kledingwinkel voor mannen! Marieke staat al lang boven, maar haar moeder is nergens meer te bekennen. Tijdens het wachten valt haar oog op een prachtig pak. Dat zou haar ideale man kunnen dragen. Zij gaat een pashokje in... Dan komt er een andere dame boven. Ook zij droomt over de ware en begint de tango te dansen met een … paspop? Als de moeder eindelijk boven komt, is niets meer wat het lijkt.
Spelers Amber van der Zouw, Yvonne Jacobs, Claudia van Bree, Jeroen Langerak
Tekst en regie Nicole Vervloed
Te gast bij Only for men

deze scène speelt zaterdag 19 september niet

Het laatste tikken
Johan, een vader van drie kinderen, gaat kleiner wonen. Lieke uit zijn eerste huwelijk, Anne uit zijn tweede huwelijk en Job uit zijn laatste huwelijk zijn uitgenodigd bij hem te komen en wat spullen uit te zoeken die hij toch kwijt moet. Scherpe opmerkingen, verwijten, oude koeien en verse steken onder water maken het huis voller en voller.
Spelers Jan Ravenstijn, Yolanda Goppel, Theo Krijnsen, Dinie Jansen
Tekst Tineke Beishuizen
Regie Lise-Lott Kok
Te gast bij Wim Slijkhuis

deze scène speelt vrijdag 18 september niet

Route 777


Vragen
Laten we stoppen met dit stomme toneelstukje en elkaar vragen stellen die er echt toe doen.
Wat is jouw toekomstdroom? Hoe wil je die droom bereiken? Waarom zou het mis kunnen gaan?
Een scène vol vragen met oprechte, breekbare antwoorden en een rap.
Spelers Loes Houwer, Desi Liptiay
Tekst en regie Nelleke Verweij
Te gast bij Eric Greveling en Jolanda Verweij

deze scène speelt vrijdag 18 september niet

Winkel van verhalen
De Spar. Middelpunt van het leven. Flesje melk, eieren, wc papier, pindakaas, krant, zeep en voor zondag een chocoladereep. En verhalen! Niet om te kopen, maar om te vertellen! En naar te luisteren! Onbetaalbare verhalen. Waar zijn ze gebleven nu de Spar de Spar niet meer is? Kom luisteren, ze zijn er weer. Voor even!
(scène gebaseerd op de verhalen van Henk Derksen en Truus Derksen-Mintjes)
Spelers Jeanine van Lenthe, Sylvia Willems
Tekst Albert Hoex
Regie Mieke Wijnakker
Te gast bij Truus Derksen-Mintjes

deze scène speelt zaterdag 12 september niet

Stil eens ...
Een bijzonder inspirerende plek, de schilderschool.
Kleurrijk, expressief. Drie meiden leven zich uit in hun passie.
Een stil-leven gaat het echter niet worden.
Ze zijn aan elkaar gewaagd en soms is de harmonie ver te zoeken.
Een muzikale impressie.
Spelers Bregje Hoed, Sophie van den Berg, Irja Schigt
Artistiek begeleiding Zwaan Stam
Te gast bij André Bikker

deze scène speelt donderdag 17 september niet

De Betovering
De dag zit erop. Het veld lijkt verlaten.
Je kijkt nog even rond.
Opnieuw hoor je het applaus en zie je de gespannen gezichten van je rivalen in het publiek.
Je droomt van wat je echt zou willen.
Dansen … tot je erbij neervalt.
Dansers dansers van GoDiva Dance: Maureen Gossink, Sam Beumer, Aileen Mulder, Annah van Zijtveld, Claudia Miggelbrink, Emma Hassing, Marloes Henny, Nori, Ariana
Actrice Janneke Donk
Choreografie Dieuwertje Groenen
Regie Lise-Lott Kok
Te gast bij korfbalvereniging Rivalen

deze scène speelt vrijdag 11 september niet

Op de maat van de machines
In het midden van de metaalwerkplaats staat het aambeeld. Herinnering aan het begin: de smederij. Tot de machines kwamen. De kolomboormachine. De lintzaagmachine. De draaibank. De tafel-buig. De excenter pers. De takel. En allemaal maken ze geluid. Geluid? Muziek! Werken is hier muziek. Als de machines beginnen te bonken, klinken hier de werkliederen op de maat van de machines.
(scène gebaseerd op de verhalen van Kees van Immerzeel)
Popkoor In CTRL o.l.v. dirigent Esther Tersteeg
Anita, Marlous, Lidy, Rieky, Astrid, Cecile, Jaqueline, Tiny, Hans, Wietske, José, Erica, Marjolein, Fay, Ingrid, Guus, Lia, Claudette, Astrid, Ria, Arianne, Laurien, Monique, Jan, Kely, Trees, Angelotte, Paul, Ben, Angelina, Irma, Helga, Jerina, Richard, Paul, Agnes, Linda, Caja, Hanneke, Elleke, Paul, Caroline, Paul, Astrid, Petra, Astrid
Combo Jos (piano), Kees (drum), Michiel (basgitaar)
Tekst en regie Albert Hoex
Te gast bij Kees van Immerzeel en Anneke Pietersma

deze scène speelt zaterdag 19 september niet

Vogelvrij
Van welke kant je Doesburg ook binnen rijdt, overal is de toren van de Martinikerk in al zijn glorie te zien. De hoogste toren van Gelderland vraagt erom beklommen te worden. Wie wil dat niet? In een steegje aan de voet van de kerk ontstaat een dans. Een bevlogen dans van verschijnen en verdwijnen, een spel van hoog en laag. De danseressen lijken naar boven te willen, steeds hoger. Het carillon klinkt. In het steegje beneden is het leeg. De Trans boven beweegt.
Dansers danser van Dansstudio Jazzyl: Rhonda den Doop, Carmen Gelpke, Anne-fleur van Haren, Linde Karnebeek, Catelijn Kiburg, Gitta Kumeling, Mara Oltmans, Mandy Rutten, Emily Thijssen, Anita Verlangen en Pien Wissink
(stads)beiaardier Frans Haagen
Choreografie Silvie Augustijn
Kleding Marga Odinot
Te gast bij Gemeente Doesburg

deze scène speelt donderdag 10 september niet

Het publiek reageert enthousiast. Voor de laatste reacties, kijk hier).

De repetities en voorbereidingen waren al lang van te voren te volgen op de website.

“Een prachtige afsluiting van het feestjaar. Wat een talent in Doesburg en wat een enorme inzet van honderden acteurs, zangers, dansers, musici en andere vrijwilligers! Velen hebben ervan genoten.” constateert opdrachtgever Stichting Doesburg777 na afloop.

In samenwerking met Stichting Doesburg 777. Met dank aan gemeente Doesburg en De Gestichten van Weldadigheid te Doesburg.